• Gyeng?nl?t?knak
  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2019. szeptember 18. szerda, Diána napja    

Európából egyedüliként a Miskolci Egyetem csapata jutott döntőbe a kínai szuperszámítógépes versenyen, és megkapta a „First Prize” elismerő díjat.

Kína harmadik legnagyobb városában, Kantonban, a Sun Yat-sen Egyetemen rendezték meg az "Asia Student Supercomputer Challenge '14" (ASC14) verseny döntőjét. A versenyre 5 kontinensről, 82 egyetem csapata nevezett, ebből az első forduló megmérettetésein túljutva 16 csapat került be a verseny döntőjébe, melyek közül 10 csapat kínai felsőoktatási intézményekből érkezett. Ezen felül érkeztek csapatok Dél-Koreából, Szingapúrból, Brazíliából, Oroszországból, az Amerikai Egyesült Államokból és Magyarországról, a Miskolci Egyetemről.

A verseny szervezői az Ázsiai Szuperszámítógép Társaság (ASC), a Sun Yat-sen Egyetem és az INSPUR csoport voltak. Miskolc vezetése már tavaly nyitott a kínai Shandong tartomány elektronikai óriáscége felé, amely Kína második, a világ 13. legnagyobb szoftver-hardveres cége. A Miskolc Holding Zrt. közvetítésével alakult ki a kapcsolat a kínai cég és az egyetem között, és az INSPUR csoport szponzorálásával juthatott el Miskolci Egyetem csapata a verseny Kínában megrendezett fordulójára.

 
A döntő első felében (1-2. nap) a csapatoknak egy előre meghatározott eszközkészletből (szerverek, nagy sebességű kommunikációs eszközök, társprocesszorok, stb.) saját számítógép klasztert kellett felépíteniük, és összeállítani a megfelelő szoftver környezetet. A második félidőben (3-4. nap) pedig a felépített rendszeren kellett különböző alkalmazásokat módosítani, optimalizálni és futtatni a lehető legnagyobb teljesítmény elérése érdekében. Az alkalmazások között főként tudományos problémák szimulációi szerepeltek, így pl. nanoméretű anyagok modellezése, folyadékdinamikai, repüléstani, áramlástani számítások és szimulációk. Az utolsó napon pedig még a verseny részeként egy prezentáció formájában számolt be minden csapat kapitánya a versenyen elvégzett munkájukról, elért eredményeikről, alkalmazott stratégiájukról.
A házigazda Sun Yat-sen Egyetemen található a világ jelenleg leggyorsabb szuperszámítógépe, a több mint 3.1 millió processzormagot tartalmazó "Tianhe-2" (Tejút-2). Az egyik feladatot minden csapatnak ezen a szuperszámítógépen kellett végrehajtani, mindenkinek a számára kiosztott 1024 csomóponton (kb. 200 ezer processzormagon). Természetesen lehetősége volt a Miskolci Egyetem csapatának is, hogy megtekintse a jelenlegi TOP1 szuperszámítógépet. Így testközelből is megismerhették a "Tianhe-2"-t, felejthetetlen szakmai élménnyel gazdagítva a csapatot, amelynek tagjai:
  • Debreceni Bálint (I. évf. programtervező informatikus), 
  • Kiséri Máté (II. évf. gazdasági informatikus), 
  • Kiss Viktor (I. évf. gazdasági informatikus), 
  • Klusóczki Dávid  (III. évf. műszaki informatikus), 
  • Palkó Dániel (II. évf. programtervező informatikus), 
 
A csapat vezetője Dr. Vincze Dávid tanársegéd (Informatikai Intézet).
Tanácsadójuk Dr. habil. Kovács Szilveszter egyetemi docens (Informatikai Intézet) volt. 
 
Gratulálunk a csapat tagjainak és felkészítőiknek!
 
A versenyről készült képeket itt nézhetik meg:

A versenyről tartott sajtótájékoztató képeit itt tekinthetik meg:
Kategória: verseny
Közzétéve: 2014. máj. 16., péntek - 9:26:09
Utolsó módosítás: 2014. máj. 16., péntek - 10:21:10

vissza


FOUCAULT-INGA
tovább az élõképhez

ESEMÉNYEK, RENDEZVÉNYEK

Tovább>>

Új esemény felvitele>>

Legfrissebb állásajánlatok
az Alumni Portálon

Még több>>

Postai cím: 3515 Miskolc-Egyetemváros * Központi telefon: (36) 46 565-111 * Webmester: w3admin@uni-miskolc.hu
Copyright © 2003-2019 ME Számítóközpont
Designed by COMTRANS