• Gyeng?nl?t?knak
  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2020. január 19. vasárnap, Sára, Márió napja    
Rektori köszöntő

 A rektor köszönti a Látogatót! 

 

Prof. Dr. Torma András

 

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önt a Miskolci Egyetem honlapján, amelyből tájékozódhat az Észak-Magyarországi régió vezető felsőoktatási intézménye, illetve szellemi központja múltjáról, jelenéről és jövőjéről. A honlapon egy olyan komoly hagyományokkal és – hitem szerint – nagy fejlődési lehetőségekkel rendelkező állami intézménybe nyerhet betekintést, amelynek történetét 1735-ig, a világ első műszaki felsőoktatási intézménye, a Selmecbányai Bányászati-Kohászati Tanintézet létrehozásáig vezetjük vissza. Az elmúlt majd’ háromszáz év alatt természetesen sokat változott az egyetem – amelynek útja Selmecbányától Sopronon át vezetett Miskolcra –, de az alapfilozófia változatlan maradt. Az a bölcsesség, amelyet mintegy kétezer-ötszáz éve Konfuciusz, a Kelet egyik legismertebb bölcse fogalmazott meg: „Ha egy évre előre gondolkodsz, vess el egy magot, ha tíz évre előre, ültess egy fát, ha pedig száz évre előre, akkor neveld az embereket.”

A Miskolci Egyetem ma már igazi universitasként működik, hiszen nyolc karán több mint félszáz szakon folytat képzést a Nemzeti Felsőoktatási Törvény által biztosított valamennyi oktatási és képzési szinten: a felsőoktatási szakképzéstől az alapképzésen és a mesterképzésen át egészen a doktorképzésig és a továbbképzésig, az élethosszig való tanulás jegyében. Vitán felül áll, hogy egyetemünk rendkívül sokszínű és kiváló oktatási, kutatási és nevelési intézmény. A tudományok szabad művelőinek és tanulóinak, mintegy tizennégyezer főnek olyan autonóm közössége, melynek célja a gondolat és a kutatás szabadságának, valamint a gazdaságilag is hasznosulni képes szellemi gyarapodásnak a biztosítása. A Miskolci Egyetemnek azonban – hitünk szerint – van még egy, különleges rendeltetése, hivatása is. Nevezetesen az, hogy az Észak-Magyarországi régiónak szellemi tudásközpontja legyen. Akár az ún. uniós gondolkodást, akár a mindennapok reform-gondolatait figyeljük, észre kell vennünk, hogy a gazdasági bezárkózás és a szellemi kézművesség ideje egyaránt lejárt. Az egyetemünknek ma már nemzetközi kitekintésű, euro-régiós tudásközpontként kell működnie, és meggyőződésem szerint ilyenként is működik!

Az egyetemek tudást őrző, gyarapító és átadó tevékenysége ma már egyre inkább kiegészül a gazdaság igényeihez való rugalmas reagálás és a gazdaságfejlesztésben való közvetlen részvétel kötelezettségével. Hallgatóink a munkaerő-piaci igényekhez jól alkalmazkodó, korszerű oktatási rendszerbe kapcsolódhatnak be. Honlapunkon megismerkedhetnek karaink képzési ajánlatával, olvashatnak hallgatóink életéről, megismerhetik Európa egyik legszebb természeti adottságú campusát: a tanulmányi épületektől a kollégiumokon, könyvtáron, éttermen keresztül egészen a korszerű műhelycsarnokig.

A Miskolci Egyetemen 2013. augusztus 15-től új rektori ciklus kezdődött. A rektori vezetés következő évei és a most belátható körülbelül hét esztendő fejlesztési stratégiája az eddigi fejlődés szerves folytatása kell, hogy legyen, megtartva a korszerű ismereteket és módszereket, illetve elhagyva mindazokat, amelyeket az idő már meghaladott. Számos területen – nem csak gazdasági és morális értelemben – megújulásra van szükség. Ezt várja az egyetem vezetőitől a Város, a Megye és a Régió közössége, a felsőoktatási kormányzat, a megváltozott gazdasági-ipari környezet, és nem utolsó sorban egyetemünk közvéleménye és polgársága is.

A Miskolci Egyetem rektoraként határozott szándékom, hogy legjobb képességeim szerint szolgáljam e vezetésem alatt működő, nagy múltú intézményt. Kiemelt feladatomnak tartom Miskolc város, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, valamint az Észak-Magyarországi régió állami, gazdasági és társadalmi szerveivel, a magyar felsőoktatás társ-intézményeivel való aktív együttműködést, továbbá a kölcsönösen hasznos nemzetközi kapcsolatok ápolását és fejlesztését. Ugyancsak kiemelt feladatom a fenntartó felsőoktatási kormányzattal és más központi hatóságokkal való korrekt és törvényes kapcsolatok ápolása. Az Egyetem mindenkori vezetésének hagyományait követve – a fenti célkitűzések megvalósítása során – törekszem a Selmeci örökség megőrzésére és átadására.

A Miskolci Egyetem 2012-ben elfogadott Fejlesztési Terve szerint el kell érni, hogy az egyetem 2020-ra Magyarország hét legkeresettebb felsőoktatási intézményeinek egyike, nemzetközi szinten ismert és elismert, kutatóegyetemi cím birtokosa legyen. Ez mindnyájunk által vallott és elfogadható olyan cél, amelyért érdemes együtt dolgoznunk!

 

Vivat Academia!

Levél a rektornak
Prof. Dr. Torma András
 
 

 


Forrás információk
Tartalomszolgáltató: Lengyel Attila (prtiroda@uni-miskolc.hu)
Szerkesztő: Web Administrator (w3admin@uni-miskolc.hu)
2013-08-29 11:51:24


FOUCAULT-INGA
tovább az élõképhez

ESEMÉNYEK, RENDEZVÉNYEK

Tovább>>

Új esemény felvitele>>

Legfrissebb állásajánlatok
az Alumni Portálon

Még több>>

Postai cím: 3515 Miskolc-Egyetemváros * Központi telefon: (36) 46 565-111 * Webmester: w3admin@uni-miskolc.hu
Copyright © 2003-2020 ME Számítóközpont
Designed by COMTRANS