• Gyeng?nl?t?knak
  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2020. január 19. vasárnap, Sára, Márió napja    
Nyelvvizsgák > GYIK

GYIK

Gyakran ismétlődő kérdések 

Mit jelentenek az A1, A2, B1 stb. jelölések?

Hogyan válasszam ki a nekem megfelelő nyelvvizsgát?

Az egyes vizsgarendszerek felsorolását megtalálja az OH NYAK honlapján (www.nyak.hu), ahonnan ellátogathat maguknak a vizsgarendszereknek a részletes információt tartalmazó honlapjára.

Mi a különbség a vizsgaközpont és a vizsgahely között?

Az akkreditált vizsgaközpont jogosult az államilag elismert nyelvvizsga- bizonyítvány kiadásának alapjául szolgáló nyelvvizsgáztatásra és az államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvány kibocsátására. A vizsgaközpont a székhelyén kívül is rendezhet nyelvvizsgát: ezek a vizsgahelyek. A vizsgahely rendelkezik akkreditált szóbeli vizsgáztatókkal, bonyolítja a szóbeli és írásbeli nyelvvizsgákat a vizsgaközponttól kapott vizsgaanyag alapján. Az írásbeli dolgozatokat a vizsgaközpont készíti és a megírt dolgozatokat a vizsgaközpont javítja.

Ha a vizsgázó elveszítette a bizonyítványát, ugyanarról a vizsgáról még egyszer nem kaphat bizonyítványt, csak ún. hatósági igazolványt. A hatósági igazolvány az elveszett bizonyítványról és az abban szereplő adatokról szóló igazolás, melyet az OH Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központnál lehet kérni. Ebben szerepel az eredeti bizonyítvány száma és az anyakönyvi szám is. Részletesebb információ az

Hány évig érvényes az államilag elismert nyelvvizsga?

Elvesztettem a nyelvvizsga bizonyítványomat. Hogyan lehet újat kérni?

Az államilag elismert nyelvvizsga és a korábbi állami nyelvvizsga érvényessége nem korlátozott.

Az eredmény közlésétől számított 10 napon belül a vizsgaközponthoz kell fordulnia kérelemmel. A felülvizsgálati kérelemben hivatkozhat a vizsga értékelésében talált hibára, számszaki hibára vagy jogsértésre.

A Magyarországon szerzett nyelvvizsga-bizonyítványt külföldön elfogadják-e?

Ha nem értek egyet a dolgozatom értékelésével, hogyan fellebbezhetek?

Nem, a külföldi befogadó (oktatási intézmény vagy munkáltató) általában előírja, hogy milyen nyelvvizsgát követel meg.

2007. január 1.-től a külföldi érettségi bizonyítvány vagy diploma nyelvvizsga-bizonyítványként való elismeréséről szóló igazolást az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központjától kell kérni. Honlap:

Államilag elismert nyelvvizsgát. Részletesebb információt a Karok Tanulmányi Osztályain vagy az Idegennyelvi Oktatási Központban kaphat.

A Miskolci Egyetem milyen nyelvvizsgákat fogad el a diplomához?

Külföldi diplomám / érettségim van, megfelel-e nyelvvizsgának?

Ezek áttanulmányozása mellett feltétlenül kérje ki nyelvtanára véleményét. info@nyak.hu e-mail címen kérhető.www.ekvivalencia.hu

A kétnyelvű nyelvvizsgák tesztelik a magyar és idegen nyelv közötti közvetítési készséget (pl. fordítás). Azok a vizsgák, ahol nem szerepel sem szóban, sem írásban közvetítési készséget vizsgáló feladat, egynyelvű vizsgák.

A meglevő általános nyelvi államilag elismert szóbeli vagy írásbeli nyelvvizsga-bizonyítvány bármelyik másik államilag elismert szóbeli vagy írásbeli nyelvvizsga-bizonyítvánnyal együtt komplex nyelvvizsgát tanúsít, természetesen azonos nyelvből tett vizsga esetében.

Mit jelent a 60 és 40 %-os küszöbszint?

Egyesíthetők-e a különböző vizsgarendszerek részvizsgái? 

Mi a különbség az egynyelvű és kétnyelvű nyelvvizsga között?

A nyelvvizsga akkor sikeres, ha a vizsgázó a teljes vizsga tekintetében 60%-os teljesítményt ért el. Azonban ezen belül minden egyes mért készség (olvasott szöveg értése, hallott szöveg értése, írott szöveg létrehozása, beszédkészség, közvetítői készség) esetében el kell érni a 40%-os teljesítményt.

Ezek a Közös Európai Referenciakeret nyelvismeret-szintet jelölő rövidítései. Az államilag elismert nyelvvizsgák a következő szinteknek felelnek meg: alapfok B1, középfok B2 és felsőfok C1. A szintek rövid leírását megtalálja a KER menűpont alatt.


Forrás információk
Tartalomszolgáltató: Dr. Bajzát Tünde (bajzat.tunde@uni-miskolc.hu)
Szerkesztő: Web Administrator (w3admin@uni-miskolc.hu)
2012-02-23 11:57:20


FOUCAULT-INGA
tovább az élõképhez

ESEMÉNYEK, RENDEZVÉNYEK

Tovább>>

Új esemény felvitele>>

Legfrissebb állásajánlatok
az Alumni Portálon

Még több>>

Postai cím: 3515 Miskolc-Egyetemváros * Központi telefon: (36) 46 565-111 * Webmester: w3admin@uni-miskolc.hu
Copyright © 2003-2020 ME Számítóközpont
Designed by COMTRANS